Άγιος Σπυρίδωνας

Ο Άγιος Σπυρίδων είναι πεδινός, μεγάλος οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 70 μ. με παλαιότερη ονομασία αυτή των Καλυβιών Κοντουργιωτίσσης και βρίσκεται 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Κατερίνης. Έχει 1.558 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (παραγωγή καπνού) και την κτηνοτροφία.

Ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από Σαμαρινιώτες Βλάχους. Το 1955, έπειτα από την εγκατάσταση της πληθυσμιακής ομάδας των Σαρακατσαναίων, το χωριό αποσπάστηκε και δημιουργήθηκε νέα κοινότητα, που πήρε το όνομα της εκκλησίας του χωριού.

Στο χωριό λειτουργεί πολιτιστικός σύλλογος, ο οποίος διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις την άνοιξη και το χειμώνα. Ειδικότερα, την τρίτη ημέρα του Πάσχα, έπειτα από τη Θεία Λειτουργία, γίνεται μεγάλος παραδοσιακός χορός στην πλατεία του χωριού.

Παρόμοιες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και στις 12 Δεκεμβρίου, ημέρα εορτασμού του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα. Από το 2007 ο πολιτιστικός σύλλογος ίδρυσε και λαογραφικό μουσείο.

Απέχει 20 χλμ από το Λιτόχωρο με εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Κατερίνης) και από το ΚΤΕΛ Κατερίνης.