Τοπικά Προϊόντα

Μέλι Ολύμπου

Σε μια από τις πλουσιότερες σε χλωρίδα περιοχές της Ελλάδας όπως η Πιερία, δεν θα μπορούσε το μέλι που παράγεται εδώ να μην είναι υψηλών προδιαγραφών. Μικρές οικοτεχνίες και μελισσουργοί παράγουν υψηλών απαιτήσεων μέλι.

Μπορείτε να προμηθευτείτε αυτόν τον «θησαυρό» υγείας και δύναμης, που η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα αρχαία χρόνια, με τους θεούς του Ολύμπου να τρέφονται με αυτό και τον Ιπποκράτη να το συνιστά για τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Τσάι Ολύμπου

Το «ρόφημα των θεών», το τσάι του Ολύμπου, είναι ένα ακόμη αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό, που μας προσφέρει το μυθικό βουνό.

Το τσάι Ολύμπου, είναι γνωστό για τις ευεργετικές και θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς και για το πλούσιο άρωμά του.

Απολαύστε το και με προσθήκη μελιού Ολύμπου.

Ρίγανη Ολύμπου

Η ρίγανη του Ολύμπου έχει έντονη γεύση και άρωμα. Η ανεκτίμητη αξία του φυτικού αυτού βοτάνου είχε ήδη ανακαλυφθεί από την αρχαιότητα, καθώς τη χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτική αγωγή.

Μπορείτε να προμηθευτείτε αυτόν τον «θησαυρό» υγείας και δύναμης, που η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα αρχαία χρόνια, με τους θεούς του Ολύμπου να τρέφονται με αυτό και τον Ιπποκράτη να το συνιστά για τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Κάστανα

Στην “ποδιά” του Ολύμπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους και καλύτερους σε ποιότητα καστανεώνες της Ελλάδας. Αυτό που δίνει η φύση απλόχερα και με τόσο νοστιμιά, αξίζει να το δοκιμάσετε.

Τα κάστανα του τόπου μας, έναν ακόμη διατροφικό θησαυρό του Ολύμπου, μπορείτε να τα γευθείτε και να προμηθευτείτε από Σκοτίνα, Παλαιό Παντελεήμονα και Παλαιούς Πόρους, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώνουν κάθε χρόνο και οι Καστανογιορτές, που διοργανώνονται στους οικισμούς του Δήμου μας.

Ακτινίδια

Το ακτινίδιο Πιερίας, που παράγεται στον κάμπο της Πιερίας και είναι γνωστό ως «φρούτο του Ολύμπου», κατακτά ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ, όπου η παρουσία του Πιερικού ακτινιδίου στην αγορά είναι ισχυρή.

Το πράσινο διαμάντι της Πιερίας,  με την απίστευτη γεύση που πρέπει να δοκιμάσετε.

Τσίπουρο από κούμαρα

Ένα από τα παραδοσιακά ποτά της περιοχής του Παντελεήμονα και της Σκοτίνας είναι το τσίπουρο από κούμαρα. Το άγριο φρούτο του Ολύμπου, δίνει ένα υπέροχο γευστικό απόσταγμα, που αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσει κανείς.

Τα κούμαρα συλλέγονται τον χειμώνα και τον Μάιο ξεκινά η διαδικασία απόσταξης, που διαρκεί περίπου έναν μήνα, προσφέροντας το υπέροχο κουμαρίσιο τσίπουρο.

Τρούφα Πιερίας

Η τρούφα είναι ένα μανιτάρι, που μεγαλώνει κάτω από το
έδαφος συμβιώνοντας με το ριζικό σύστημα ορισμένων δένδρων (αριά, πουρνάρι, βελανιδιά, ρουπάκι, οστρυά, πεύκο, γαύρο κ.λ.π.. Το άρωμά της είναι θεσπέσιο, όπως και η γεύση που δίνει στα φαγητά, στα οποία χρησιμοποιείται.

Η κατανάλωσή της σαν έδεσμα, αλλά και για φαρμακευτικούς
σκοπούς, κυρίως όμως για τις αφροδισιακές της ιδιότητες, είναι γνωστή από πολύ παλιά. Αν και δυσεύρετη, στην Πιερία, γενικώς, μπορείτε να βρείτε «άφθονη». Από τα 200 είδη της τρούφας, μόνο επτά είναι εμπορεύσιμα λόγω γεύσης, μυρωδιάς και τιμής και τα επτά εντοπίζονται στο βουνό των θεών.

Κρασί

Στις κορυφές που κατοικούσαν οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου, δεν θα μπορούσε να λείπει το νέκταρ της ελληνικής γης, το κρασί. Εδώ όπου, πριν από χιλιάδες χρόνια ευδοκίμησε το αγριάμπελο και μία από τις πρώτες ήμερες ποικιλίες για την παραγωγή κρασιού, η κομπολογούλα, γεννιέται ξανά, τα τελευταία χρόνια, η αμπελοκαλλιέργεια.

Μπορείτε να προμηθευτείτε λευκό, κόκκινο και ροζέ κρασί από τοπικούς μικροπαραγωγούς. Στην ευρύτερη παρολύμπια περιοχή υπάρχουν οινοποεία με παραγωγή κρασιού από ελληνικές κόκκινες ποικιλίες, όπως είναι η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Ξινόμαυρο, το Αγιοργείτικο, η Φτελιά, καθώς και διεθνείς όπως είναι το Chardonnay, το Syrah, το Cabarnet, το Sauvignon και το Merlot, που πραγματικά θα σας κερδίσουν τόσο σε άρωμα όσο και σε γεύση.