Αρχαιολογικοί Χώροι

O Όλυμπος με τη μυστηριακή του γοητεία, προκαλούσε πάντοτε δέος και συγκίνηση στους ανθρώπους.

Mε κέντρο τον σπουδαίο Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου, τα Αρχαία Λείβηθρα και το Κάστρο του Πλαταμώνα, αξίζει να γνωρίσετε πολλές άγνωστες πλευρές του βουνού, στους πρόποδές του, όπου βρίσκονται σπουδαία μνημεία του πολιτισμού και της φύσης.

Οι αρχαιολογικές σκαπάνες στο Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων – με πιο συστηματική εκείνη με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή – έφερε στο φως πολλά ευρήματα, τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός λαμπρού πολιτισμού και μίας από τις σπουδαιότερες Μακεδονικές πόλεις.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο του Δίου, περιλαμβάνει σημαντικά ευρήματα, καθώς και το Αρχαίο Θέατρο, όπου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ολύμπου, αναβιώνει η αρχαία τραγωδία, ενώ διεξάγονται και άλλες παραστάσεις.

Στα νότια του Δήμου βρίσκονται τα Αρχαία Λείβηθρα, τόπος ταφής του μυθικού Ορφέα, του πιο προικισμένου μουσικού της αρχαιότητας.

Επίσης, στα νότια ο επισκέπτης θα δει το Κάστρο του Πλαταμώνα, ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας, το οποίο ανάγεται στην εποχή της Φραγκοκρατίας. Είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ηράκλειας, της πρώτης πόλης της Μακεδονίας.