Δημοτική Πινακοθήκη Λιτοχώρου “Βασίλειος Ιθακήσιος”

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λιτοχώρου «Βασίλειος Ιθακήσιος», εγκαινιάστηκε την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018, από τον Δήμαρχο Δίου – Ολύμπου, Κώστα Δημόπουλο. Περιλαμβάνει τη διαρκή έκθεση έργων του καλλιτέχνη Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη (1909-1992), από τη δεκαετία του 1940 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μέσα από προσωπογραφίες, τοπία, νεκρές φύσεις και αφηρημένες συνθέσεις.

Ο καλλιτέχνης Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1909 και άρχισε να ζωγραφίζει από την ηλικία των 10 ετών. Σπούδασε Καλές Τέχνες αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Παρίσι. Εκεί επηρεάστηκε από τα κινήματα της εποχής.

Ξεκινά παραστατικά με προσωπογραφίες, δέχεται τις επιρροές του κυβισμού (έργα με θέμα «οι σιδερώστρες») αλλά η αφαίρεση είναι αυτή που καταλαμβάνει και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Έχει μεγάλες θεματικές ενότητες όπου διαφαίνονται οι πειραματισμοί του, π.χ. οι περαστικοί, καθώς και χαρακτικά, σχέδια, υδατογραφίες και gouache, που συμπληρώνουν την πολυδιάστατη εικόνα του δημιουργού. Ο καλλιτέχνης, παρά τη μακρόχρονη παραμονή του στο Παρίσι, επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Anne. Το Λιτόχωρο αποτελούσε τον τόπο καταγωγής της οικογένειας Κωνσταντινίδη, παλαιότερα Καρακώστα, όνομα με το οποίο έχει υπογράψει κάποιους από τους πίνακές του. Ενδεικτικό της αγάπης τους προς τον τόπο, είναι το γεγονός ότι η σύζυγός του αποφάσισε η τέφρα του να σκορπιστεί στον Όλυμπο. Η συλλογή έργων του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη, παραχωρήθηκε στον Δήμο Δίου-Ολύμπου από την κυρία Islay Grimes, αδελφή της συζύγου του καλλιτέχνη Anne Fairholme-Κωνσταντινίδη. Η πρώτη έκθεση των έργων στο Λιτόχωρο πραγματοποιήθηκε το 2012, επί Δημαρχίας Γεωργίου Παπαθανασίου, ο οποίος με τη βοήθεια Δημοτικών Συμβούλων και χορηγών, προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την μεταφορά των πινάκων από τη Γαλλία. Η συλλογή του καλλιτέχνη, μεταστεγάστηκε από το κτίριο Γκουντέλια στο δημαρχιακό κτίριο το 2017, σε χώρο που διαμορφώθηκε καταλλήλως επί Δημαρχίας Κωνσταντίνου Δημόπουλου και Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Ελένης Βλαχοπούλου-Γιάννακα και αποτελεί πλέον τη διαρκή έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λιτοχώρου. Την έκθεση επιμελήθηκαν οι Σαπφώ Α. Μορτάκη, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος και Ηρακλής Γκουντάρας, Ιστορικός Τέχνης-Μουσειολόγος. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ Η Δημοτική Πινακοθήκη Λιτοχώρου φέρει το όνομα «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ», ως ελάχιστο φόρο τιμής στον ζωγράφο που λάτρεψε και ύμνησε με την τέχνη του, τον Όλυμπο. Επί είκοσι χρόνια επέλεξε να μείνει στο μυθικό βουνό, μέσα σε μια σπηλιά που ανακάλυψε ο ίδιος και την οποία ονόμαζε “Άσυλο Μουσών”. Η αγάπη του για την περιοχή, είχε σαν αποτέλεσμα να αναφέρει ο ίδιος πολύ συχνά το Λιτόχωρο ως, “το χωριό μου”. Περισσότερες πληροφορίες για τον διάσημο καλλιτέχνη μπορείτε να δείτε εδώ.

Η Δημοτική Πινακοθήκη στο Facebook

Ωράριο Λειτουργίας Δημοτικής Πινακοθήκης Λιτοχώρου «Βασίλειος Ιθακήσιος»:

Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο,Σεπτέμβριο:

Παρασκευή και Σάββατο 19:00 – 21:00

Κυριακή 10:00 – 12:00 μ.μ.

Ιούλιο, Αύγουστο:

Καθημερινά 20:00 – 22:30 μ.μ.

Κυριακή 10:00 – 12:00 μ.μ.

Οκτώβριο έως Μάρτιο:

Παρασκευή και Σάββατο 18:00 – 20:00

Κυριακή 10:00 – 12:00μμ